Inspirationsföreläsning om integritet

Föreläsningsinnehåll

Har du rent mjöl i påsen? Oavsett vad – så har du massor att dölja av det enkla skälet att du är en människa och en individ, och det är många som är intresserade av att veta mer om dig. Syftet är oftast att tjäna pengar, men det har konsekvenser som leder till stora samhällsutmaningar.

Vad föreläsningen handlar om

Välkommen till en intressant och tankeväckande diskussion om personlig integritet

2018 trädde Dataskyddsförordningen GDPR i kraft vilket tvingade företag och myndigheter att ha koll på vilka personuppgifter man faktiskt hanterar. Den här föreläsningen handlar om det bakomliggande syftet med Dataskyddsförordningen. Varför betraktas personlig integritet som en mänsklig rättighet, och varför finns det egentligen inskrivet i både FN:s mänskliga rättigheter och Europakonventionen om mänskliga rättigheter? Och vad händer inom integritetsområdet – och hur hänger det ihop med politiken och det globala maktspelen.

Några av frågorna som berörs:

  • Vad är egentligen personlig integritet, och hur hänger det ihop med vår identitet och hur vi fungerar psykologiskt?
  • Vad vet egentligen Facebook, Google och andra teknikbolag om oss – och hur kan AI-teknik användas för att modellera vårt undermedvetna?
  • Är filterbubblor och politisk manipulation ett större problem för samhället än för dig? 

Format

Föreläsningen passar i sammanhang där man vill ha något lättsamt, men också intressant och lärorikt innehåll. Exempelvis på en temadag eller konferens.

Hela utbildningen och allt utbildningsmaterial är på svenska och kan hållas både på plats och på distans, och inkluderar interaktiva moment såsom diskussioner och menti-omröstningar så det blir aldrig tråkigt. Lämplig tidsåtgång är ca 45-50 minuter.

Målgrupp och förkunskapskrav

Föreläsningen passar alla som har ett samhällsintresse, och man behöver inte ha några förkunskaper.

Föreläsningstillfällen

Föreläsningar anordnas på förfrågan, antingen på distans, hos er eller på annan plats. Valfritt antal deltagare. Kontakta gärna mig om du vill veta mer om.  

Vad säger andra om utbildningen

Några kommentarer om föreläsningen.

Det här var verkligen jätteintressant. Riktigt skrämmande att de kan veta så här mycket om oss.
– Deltagare  

Lite kul och oväntat att du skulle referera till Carl Jung. Det hade jag inte väntat mig på en föreläsning om GDPR.
– Deltagare